Hari ini pelajar-pelajar landskap melakukan pembiakan menggunakan organ tumbuhan. Organ yang dipilih ialah ubi. Ubi ialah sebahagian batang yang digunakan untuk menyimpan makanan dan
tumbuh di dalam tanah. Ubi mempunyai tunas dorman yang terdapat pada
badannya. Tunas dorman ini akan mengeluarkan pucuk dan akar baru sekiranya disemai.
Hari ini diorang menyemai ubi kentang. Mengapa ubi kentang? Ubi luar negeri. Ubi kentang berasal dari Amerika Selatan. Kini ia di tanam seluruh dunia termasuk di negara kita Malaysia. Ubi kentang tumbuh subur di dalam tanah berpasir yang berasid.
Bagaimana pun ubi kentang juga tumbuh subur dalam tanah yang lain yang
kaya dengan nitrogen. Tambahkan baja kompos yang kaya dengan organik
sekurang-kurangnya dua minggu sebelum menyemai ubi kentang.
Ubi kentang boleh ditanam menggunakan ubi yang telah bertunas atau
biji. Kita juga boleh semai menggunakan ubi
kentang yang telah bertunas. Sebelum menyemai benih ubi kentang dari ubi, peram ubi dengan meletakkan
setiap ubi dalam bekas yang berasingan atau bekas telur dengan
meletakkan tunas di bahagian atas ubi kentang. Simpan benih di dalam
rumah di tempat yang panas. Jangan simpan di dalam peti sejuk.
Ubi kentang boleh di tanam di di atas batas di dalam alur atau lurah sedalam 10 hingga 15 cm
(4 hingga 6 inci) dengan jarak antara ubi bertunas 30 hingga 40 cm (1
kaki hingga 1 kaki 4 inci). Pastikan mata tunas diletakkan menuding ke
atas. Timbus ubi bertunas sehingga kelihatan seperti busut. Kita boleh juga menyemai ubi kentang di
dalam bekas, misalnya baldi cat yang telah dibersihkan atau di dalam beg
membeli belah kitar semula.Tuai ubi kentang 10 hingga 14 hari selepas daunnya layu.
Cara menyemai:
- Sediakan peralatan dan bahan.
- Sediakan medium semaian dengan nisbah 2:1:1. Masukkan medium ke dalam bekas semaian dan ratakan.
- Sediakan ubi kentang. Rawat dengan racun kulat.
- Buat lubang dalam bekas semaian dan semai ubi kentang ke dalam lubang.
- Timbus dengan selapis medium.
- Siram dengan air secukupnya.
- Selepas 3 minggu tunas akan muncul.
No comments:
Post a Comment