Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Wednesday, May 26, 2010

SENI PIKAT BURUNG DI TAMAN

Oleh Rohaniza Idris
Berita Minggu 23 Mei 2010 KATA orang laman tidak lengkap jika tiada kicauan burung bagi menyemarakkan lagi suasana sekitar kawasan kediaman. Bagi rumah di pinggir hutan atau di kawasan kampung, ini bukanlah masalah kerana kawasan sekitar masih lagi hijau yang menjadi habitat dan tempat burung mencari makan.

 Sesetengah orang percaya kehadiran burung di laman, membawa punca rezeki dan menghidupkan laman malah dapat membantu mengawal serangga terutama jenis yang menjadi pembawa penyakit seperti lipas, nyamuk dan lalat. Burung juga membantu menghapuskan ulat beluncas yang suka makan daun serta telur semut hitam yang selalunya boleh menyebabkan dahan pokok mati.

Sebenarnya, tidak kira di mana lokasi kediaman, usaha menarik unggas hadir di laman rumah bukan menjadi masalah kerana ada beberapa langkah yang boleh di ambil untuk memikat kehadiran burung. Antara cara untuk memikat burung ialah ;

Rumah burung
Rumah burung ini boleh dibina sendiri menggunakan kayu atau bahan lain yang diletakkan di kawasan yang tinggi dan mudah dilihat unggas. Untuk memikat burung bertandang, diletakkan makanan sebagai umpan.


Kebiasaannya, rumah burung berbentuk seperti replika rumah diperbuat daripada kayu dan anyaman rotan. Jika kreatif, rumah burung boleh dibina sendiri menggunakan kayu lebihan atau rotan.

Bagi mereka yang tidak tahu membina rumah burung, boleh membeli di kedai hiasan laman atau nurseri bunga. Malah, kini sarang burung juga boleh didapati di kedai hiasan atau kraftangan seperti sarang burung tempua.

Bekas makanan burung
Mereka yang berminat untuk menarik kehadiran burung juga boleh meletakkan bekas makanan burung. Bekas ini juga boleh dibeli di kedai hiasan laman atau dibina sendiri menggunakan dawai mata punai berbentuk silinder atau menggunakan balang kaca atau plastik.

Kebiasaannya bekas makanan burung berbentuk tiub atau saluran panjang tergantung, tetapi kini ada pelbagai bentuk yang menarik seperti pinggan leper, mangkuk kecil, replika sarang burung, replika rumah mini dan terendak lampu mini.

Sesetengah bekas makanan dihiasi loceng kecil yang berbunyi apabila ditiup angin dengan pelbagai warna menarik serta disertakan aksesori. Warna yang lebih terang seperti merah dan kuning lebih mudah memikat burung bertandang dan singgah mencari makanan.

Kebanyakan bekas makanan mempunyai lubang atau jejaring kecil dan mudah untuk burung memasukkan paruhnya ketika makan. Seperti diketahui, kebanyakan burung sukakan bijiran seperti biji bunga matahari, biji sawi, jagung dan padi.

Makanan yang diletakkan juga perlu sesuai jika mahu memikat unggas ke laman kerana tidak semua burung atau serangga suka makanan yang ditawarkan.

Oleh itu, sebaik-baiknya, binalah wakaf atau pelantar khas atau buaian untuk menjadi tempat memerhatikan burung makan. Seelok-eloknya bekas makanan burung diletakkan di kawasan tinggi kerana unggas lebih tertarik makan di kawasan berkenaan berbanding di tanah.

Tempat mandian burung (Bird Bath)
Dikenali sebagai pancuran air mini dan banyak didapati dalam seni taman zaman Roman kerana ia menjadi ciri utama laman berkenaan. Begitu juga dalam laman berkonsepkan kedesaan Inggeris yang mana mana tempat mandian burung ini antara hiasan penting laman.

Kini, ‘bird bath' boleh disuai padan dengan pelbagai jenis konsep laman termasuk laman moden tetapi reka bentuknya disesuaikan mengikut ciri laman. `Bird bath' adalah pancuran berkaki mini yang diletakkan di tengah atau di sudut laman atau sesetengah orang menjadikannya sebagai titik tumpu laman.

Selain seramik, tempat mandian burung ini dibina daripada konkrit atau besi mengikut pilihan pemilik kediaman. Namun, jika ‘bird bath’ diletakkan di tengah laman disyorkan menggunakan daripada jenis seramik dan konkrit kerana lebih tahan lama berbanding besi.

Terkini, tempat mandian burung juga diperbuat daripada plastik dan gentian kaca.. Kunjungi saja kedai menjual perhiasan taman jika anda tidak tahu memilih bird bath yang sesuai untuk laman. Selain berfungsi sebagai tempat memikat burung bertandang bagi mandi dan minum, ia juga berfungsi sebagai penyeri laman.

Seeloknya belilah tempat mandian burung dengan air yang mengalir atau memancut kerana ia nampak lebih hidup dan semula jadi serta lebih digemari burung. Tempat mandian burung daripada jenis ini juga lebih baik kerana tidak menyebabkan air bertakung yang menarik kehadiran jentik-jentik dan berudu.

Bina tempat mandian burung lima hingga 10 kaki tinggi dari tanah dan letakkan binaan itu di sudut laman atau belakang rumah berhampiran bunga atau pokok bijiran atau buahan dan sayuran seperti cili dan selasih

Pokok
Cara paling mudah memikat burung adalah dengan menanam pokok buah-buahan di laman kediaman. Ini kerana selalunya burung menjadikan buah-buahan makanan mereka selain menjadikan dahan pohon sebagai tempat membina sarang.

Satu lagi cara memikat burung terutama kelicap, tanam pokok yang berbunga di laman kediaman. Jika boleh tanam pelbagai pokok berbunga dengan warna yang terang dan berbau wangi seperti mawar,

No comments:

Post a Comment