Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Sunday, November 27, 2011

TAMAN RAMUAN/TAMAN HERBA MARDI DI MAEPS, SERDANG, SELANGOR

Konsep Taman Ramuan menitik beratkan setiap pokok yang ditanam boleh dijadikan makanan dan ubat-ubatan selain dijadikan sebagai menghias laman. Untuk itu, ada beberapa pokok yang dikategorikan sebagai tanaman herba boleh dijadikan hiasan menarik dalam Taman Ramuan. Kombinasi ini amat menarik.

Laman Ramuan MARDI terletak di Tapak MAEPS, Serdang, Selangor. Laman dengan keluasan 1 hektar ini telah dibangunkan pada tahun 2010 sebagai pusat sehenti berkonsepkan ‘Santai, Rawat dan Pembelajaran’. Laman ini mempunyai gabungan lebih 150 spesies tanaman herba, ramuan dapur, bunga-bungaan dan buah-buahan yang mempunyai nilai perubatan, warna-warni, berbau wangi dan ditanam secara landskap untuk memberi kesan terapeutik kepada pengunjung.

Pengunjung dapat mengenali pokok-pokok ramuan secara lebih dekat serta mengenali dan menghayati kegunaan pokok-pokok tersebut. Keindahan pokok-pokok bunga yang berwarna-warni dan berbau wangi pastinya memberi kesan terapi warna dan aroma kepada pengunjung.

Laman ini dilengkapkan dengan Pusat Informasi dan Rawatan SPA. Pusat Informasi menempatkan galeri pameran produk-produk herba serta maklumat berkaitan. Pengalaman SPA di taman ini lebih istimewa dan holistik kerana pengunjung dapat mengenali, menghayati di samping mempelajari kaedah serta ramuan yang digunakan. Pengunjung kanak-kanak akan mendapat pendedahan awal tentang kekayaan warisan negara, di samping berpeluang untuk bermain di ‘herbal maze garden’ yang terdapat di Laman Ramuan ini.


Tumbuhan herba terdiri daripada tumbuhan ubat-ubatan, ulam-ulaman, sayur-sayuran tradisional dan tumbuhan beraroma. Taman ini sebagai pusat sehenti yang sesuai untuk golongan penyelidik, pelajar-pelajar sekolah serta pelajar institusi pengajian tinggi dan juga kalangan orang awam yang berminat untuk mengenali dengan lebih dekat bentuk pokok dan kegunaannya secara tradisional. Taman Ramuan ini dibangunkan berkonsepkan landskap untuk memberikan keselesaan dan daya tarikan kepada pengunjung.


Taman yang cantik ini boleh dikunjungi pada bila-bila masa sama ada pagi, tengahari atau petang pada hari yang dibenarkan. Mintalah kebenaran terlebih dulu daripada pengawal keselamatan di pintu utama MAEPS. Insyaalah mereka akan beri kerjasama. Beberapa pokok naungan ditanam di taman ini bagi mengurangkan kesan panas matahari kepada pengunjung.


Berikut adalah antara tips yang berguna bagi membina taman ramuan atau taman herba:
 1. Kaji sifat-sifat fizikal setiap tanaman ramuan atau herba secara individual dari aspek pembungaan, warna, tinggi, tekstur, corak pertumbuhan. Sebagai contoh, salah satu jenis daun selasih yang mempunyai warna ungu terang serta mengeluarkan aroma yang segar.
 2. Wujudkan kombinasi yang efektif. Sebagai contoh, menanam tanaman ramuan dan tumbuhan herba yang berbeza dari segi warna secara berhampiran untuk mewujudkan warna yang harmoni.
 3. Pilih warna tema (biru dan ungu, hijau dan kuning, merah dan jingga, warna lembut dan sebagainya). Cuba elakkan penggunaan lebih daripada tiga warna yang berbeza di kawasan taman anda. Terlalu banyak warna akan mewujudkan suasana taman yang serabut.
 4. Bina kesinambungan dengan mengenal pasti tempat yang sesuai untuk menanam setiap tanaman ramuan dan herba yang berbeza. Tanam mengikut ketinggian di mana pokok rendah di hadapan manakala pokok tinggi diletakkan di belakang.
 5. Susun secara berkelompok. Tanaman ramuan dan tumbuhan herba nampak lebih dramatik dengan kesan visual yang lebih menarik jika ditanam secara berkelompok berbanding dengan sebaliknya.
 6. Wujudkan aroma dan bauan yang wangi dan menyegarkan dengan menempatkan secara strategik di kawasan taman tersebut. Letakkan tanaman ramuan dan tumbuhan herba yang mempunyai bau yang wangi berhampiran jalan atau depan rumah di mana bauan yang wangi itu dapat dihidu apabila kawasan tersebut dilalui.
 7. Tak perlulah taman yang hebat, cukuplah sekadar sesuatu yang boleh dimanfaatkan di dalam kegunaan dan masakan seharian iaitu serai, daun pandan, cili padi, daun kunyit, dauk kaduk, ulam pegaga, daun kesom, daun selasih dan dua tiga jenis lagi tanaman ramuan dan tumbuhan herba yang lain.

Tongkat ali (Eurycoma longifolia).
Kegunaan: Sakit perut, sengal, sakit pinggang dan demam kuning.
Bangun-bangun (Plectranthus amboinensis).
Kegunaan: Asma, sakit perut, rasa mual dan sengal-sengal.


Bintang tujuh (Pereskia soecnarosa).
Kegunaan: Barah, kencing manis dan darah tinggi.
Delima putih (Punica granatum).Kegunaan:
Sakit perut dan mengeluarkan cacing dari badan.
Mahkota dewa (Phaleria mocrocarpa). Kegunaan:
Kanser, buah pinggang, darah tinggi dan angin ahmar.

Buah pala (Myristica fragrans).
Kegunaan: Ubat meroyan.

Cempaka hutan (Michelia sp.). Pokok Hiasan

Cempaka pisang (Michelia figo). Pokok hiasan.
Kacip fatimah (Labisa pumila). Kegunaan:
Wanita lepas bersalin, campak meroyan dan buasir.
Naga buana (Phyllanthus pulcher). Kegunaan:
Sakit gigi, bisul dan pokok hiasan.
Jeruju (Acanthus ebracteatus).
Kegunaan: Batuk, rambut gugur, bisul dan kayap.


Kesidang (Vollaris glabra).
Kegunaan: Lepas bersalin dan minyak pati.

Cengkih (Sizyglium aromaticum).
Kegunaan: Rempah dalam masakan dan sakit gigi.

Lelipan (Phedilanthus tithymailodes).
Kegunaan: Sakit kepada dan bengkak sendi.

Gandarusa hijau (Gendarussa vulgaris).
Kegunaan: Lesu, sakit kepala, lemah badan dan sakit ari-ari.

Mas cotek (Ficus deltoidea).
Kegunaan: demam dan tonik untuk wanita.

Kebiasaannya, taman ramuan diwujudkan berasaskan konsep tema sebagai kulinari atau perubatan. Walaupun ia mempunyai kurang nilai estetik dengan kombinasi yang betul, anda boleh mewujudkan suasana landskap herba yang dramatik.

4 comments:

 1. Saya sedang mencari benih anak pokok gambir. Saya perlukan 10 pokok untuk dimasukkan dalam ladang botani / herba. Saya sedia membayar RM 100 bagi setiap anak benih. tel 012 2063732 YM dan skype sofian11169

  ReplyDelete
 2. salam,
  ada anak pokok pisang derhaka/ pisang tunjuk langit ke?

  ReplyDelete
 3. Saya perlukan beberpa helai daun gandarusa bagi merubat anak saya yg sedang sakit..mohon hubbungi saya segera di 0193396058 pn Normala

  ReplyDelete
 4. Maep 2017 ni ada jual anak2 pokok tanaman ke tidak ?

  ReplyDelete