Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Wednesday, March 3, 2010

KEINDAHAN ORKIDRamai orang yang suka dan menggemari bunga orkid (anggerik). Bunganya berwarna-warni dan berbagai bentuk. Sungguh cantik, menarik dan indah. Namun ramai juga yang mengatakan tanam orkid susah. Orkid banyak karenah. Saya juga suka orkid sebab bunganya yang cantik tetapi saya belum berminat untuk menanamnya. Buat masa ini saya hanya suka melihat dan menghayatinya.
Sebenarnya orkid tergolong dalam keluarga Orchidaceae iaitu famili yang mempunyai banyak perbezaan dari segi bentuk bunga dan pokok bagi menentukan genus dan spesies. Terdapat lebih daripada 111 genus dan 880 spesies orkid di Malaysia. Pokok orkid boleh dikenali melalui bentuk bunga, akar, daun dan batangnya. Bunga adalah bahagian pokok yang paling sesuai digunakan untuk mengenalpasti genus tanaman orkid.Jangkamasa berbunga atau matang bagi setiap orkid berbeza-beza antara genus, spesis, hibrid dan jenis bahan tanaman yang digunakan. Ia bergantung kepada sifat-sifat semulajadi bahan genetik yang terdapat dalam setiap jenis dan varieti. Pada kebiasaanya pokok-pokok yang dihasilkan dari biji benih mengambil masa 1-3 tahun untuk matang, manakala pokok-pokok yang dihasilkan dari bahan keratan tampang mengambil masa antara 4-12 bulan bergantung kepada saiz dan pokok induk dari mana keratan tersebut di ambil.
Orkid dikelaskan kepada dua jenis kumpulan yang besar:
 1. Kumpulan orkid simpodium. Orkid simpodium boleh tumbuh sama ada di atas pokok (epifit) atau di atas tanah (terestrial) dan ia mengeluarkan bunga. Genus-genus orkid jenis simpodium ialah Oncidium, Cattleya dan Dendrobium.
 2. Kumpulan orkid monopodium. Orkid monopodium tidak berakhir dengan pengeluaran bunga. Genus-genus orkid kumpulan monopodium ialah Venda, Arachnis, Renanthera, Aranda dan Mokara.

Info Orkid

 • Ada 880 jenis dengan 22,000 spesies.
 • Pokok orkid atau orchidaceae ialah keluarga bunga yang memiliki banyak perbezaan pada bentuk serta rupa pokok.
 • Antara paling popular ialah Dendrobium, Onci­dium, Cattleya, Arachnis, Vanda, Renanthera dan Phalaenopis manakala gen kacukan yang dihasilkan menerusi kaedah teknologi botani ialah Aeridovanda, Aeridanchis, Aranda, Arachnopsis, Burkillara, Christieara dan Doritaenopsis.
 • Baka lain hasil kacukan ialah Doritaenopsis, Holtumara, Kagawa, Laycockara, Limara, Mokara, Renantanda, Renanstylis, Renanthopsis,Rhyncovanda, Teohara, Vandaenopis, Vandachnis dan Vascostylis.
 • Antara jenis gen hibrid yang popular ialah Aranda Chark Kuan dengan bunganya berwarna magenta, Aranda Chritie (bintik merah jambu), Aranda Iskandar (ku­ning), Aranda Kooi Choo (biru) dan Aranda Lum Chin (kuning).
 • Bunga orkid berasal daripada sepal, petal (kelopak), stamen dan pistil yang mempunyai daun urat selari. Gabungan stamen dan pistil dinamakan kolum. Di bahagian luar sepusar bunga ada tiga kelopak sepal manakala di sebelah dalamnya pula ada kelopak.
 • Petal ketiga berubah bentuk menjadi labelum atau bibir kolum.
 • Debunga terletak dalam pundi yang dipanggil polinia yang dalam bilangan genap, iaitu dua hingga 12, Ovari terletak di bawah sepal dan berfungsi sebagai tangkai bunga atau pedisel. Selepas persenyawaan, ovari akan membesar menjadi buah orkid yang mengandungi biji benih.
 • Umumnya, orkid boleh dibahagikan mengikut ciri pertumbuhannya iaitu simpodium dan monopodium. Orkid simpodium boleh tumbuh di atas pokok secara epifit atau atas tanah yang dipanggil terrestrial.
 • Orkid jenis ini mempu­­nyai rizom atau batang yang tumbuh rapat di permukaan pasu dan beberapa pucuk baru akan tumbuh dari bahagian ini, selain tangkai bunga akan keluar di hujung pucuknya. Contoh orkid Simpodium ialah Oncidium, Dendrobium dan Catteleya.

No comments:

Post a Comment