Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Tuesday, August 4, 2015

TIP MEMILIH MEDIUM TANAMAN BERPASU

Kualiti tanaman hiasan berpasu bergantung kepada jenis medium yang digunakan. Pemilihan medium tanaman yang bakal digunakan adalah penting. Ini adalah untuk memastikan medium yang dipilih sesuai dengan keperluan tanaman. 

Medium tanaman pasu perlu diolah dan memerlukan penambahan beberapa jenis bahan lain untuk memastikan ia dapat memberikan pengudaraan dan saliran yang baik. Tanaman berpasu adakalanya tidak memerlukan tanah dengan kadar yang banyak, cukup sekadar penggunaan bahan
organik seperti peat moss, hampas dan sabut kelapa dan pelbagai bahan yang lain. 

Tip memilih medium tanaman berpasu:

1.  Harga bukan ukuran. Walaupun terdapat pelbagai jenis, saiz dan harga medium tanaman di pasaran, medium yang dijual pada harga yang sedikit tinggi kebiasaannya tidak menjadi pilihan utama pembeli. Walhal, medium tanaman tersebut mempunyai kualiti yang cemerlang dan lengkap untuk memastikan tumbesaran pokok yang sihat.

2.  Perhatikan senarai isi kandungan medium pada plastik pembungkusan untuk memastikanmedium yang dibeli bersesuaian dengan jenis tanaman yang bakal ditanam. Pastikan kandungan utama seperti sphagmum peat moss, perlite dan vermiculate terdapat di dalam senarai bahan.

3.  Kenal pasti bahan kompos yang digunakan terdiri daripada bahan semula jadi seperti habuk kayu dan daun. Berhati-hati dengan medium tanaman yang dijual pada harga murah tetapi menggunakan hasil buangan pepejal.

4.  Jika dibenarkan untuk membka plastik pembalut untuk melihat dan merasai sendiri tekstur medium yang terdapat dalam plastik tersebut. Elakkan daripada membeli medium yang mengandungi bahan campuran berskala besar yang terdiri daripada kayu, sabut kelapa dan sebagainya.

5.  Hindarkan daripada membeli medium tanaman yang berketul. Medium tanaman daripada jenis ini kebiasaannya mempunyai masalah saliran dan udara yang tidak cukup hingga boleh menyebabkan akar pokok lemas.

No comments:

Post a Comment