Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Friday, August 7, 2015

TEKNIK PENYIRAMAN YANG BETUL

1.  Lakukan penyiraman pada awal pagi.
  • Bekalan air pada waktu pagi akan membekalkan keperluan air kepada tanaman hiasan di sepanjang hari terutamanya untuk proses fotosintesis. 
  • Selain itu ia juga berupaya membantu mengurangkan kadar hidrasi kerana akar pokok telah menyerap air yang diperlukan.

2.  Siram terus ke permukaan tanah.
  • Ramai orang akan melakukan penyiraman secara terus ke atas daun walhal yang memerlukan air adalah akarnya. 
  • Tanaman hiasan yang mempunyai daun yang berbulu akan mudah melecur jika enyiraman dilakukan terus pada permukaannya. 
  • Apabila air bertakung pada permukaan daun berbulu, ia akan menggalakkan pertumbuhan bakteria, kulat dan mildew pada kawasan yang bertakung air.

3.  Jangan berharap sepenuhnya kepada air hujan.
  • Walaupun hujan turun dan telah membasahi tanaman hiasan, lakukan pemeriksaan untuk memastikan keseluruhan tanah atau medium di dalam pasu lembab. 
  • Kadangkala, hujan yang mencurah tidak dapat menembusi permukaan tanah terutamanya untuk tanaman hiasan mempunyai silara yang padat.

4.  Jangan biarkan tanah kering sepenuhnya.
  • Ada kalanya medium yang kurang digemburkan akan mula mengeras hingga menyebabkan air tidak dapat diserap. 
  • Hal ini akan berlakunya sekiranya medium di dalam pasu dibiarkan kering sepenuhnya. 
  • Melakukan penyiraman segera akan dapat membantu perkara tersebut daripada terus berlaku.

5. Guna sungkupan untuk mengekalkan kelembapan
  • Untuk mengekalkan kelembapan pada medium, gunakan sungkupan seperti hampas kayu, sabut kelapa dan sebagainya memenuhi permukaan pasu. 
  • Di samping itu juga, ia membantu mengurangkan kadar pertumbuhan rumpai. 
  • Permukaan pasu yang ditutupi sungkupan kelihatan lebih kemas dan menarik.  




No comments:

Post a Comment