Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Wednesday, September 29, 2010

MAKNA DISEBALIK KECANTIKAN DAN KEINDAHAN BUNGA BERWARNA-WARNI

Mengapa bunga berwarna-warni?


Bunga memiliki pigmen, Bunga mempunyai berbagai macam warna. Kalau pada daun, pigmen yang dominan adalah klorofil. Zat ini menyebabkan warna hijau yang lebih dominan. Begitu juga dengan kelopak bunga. Selain pigmen, keadaan dan alam ikut mempengaruhi warna kelopak bunga. Contohnya seperti, cuaca, ketinggian aras muka bui dan suhu udara.

Bunga lambang kasih sayang.

Oleh kerana bunga yang berwarna warni itu sememangnya dipandang cantik, biasanya bunga dijadikan lambang kasih sayang. Bunga memang sinonim dengan simbol kasih saying. Sebenarnya bunga bukan hanya merupakan pengganti ungkapan cinta untuk seseorang. Ia lebih daripada itu. Makna dari sekuntum atau sebakul bunga mempunyai makna yang lebih luas. Antaranya sebagai tanda kasih sayang, permohonan pemaafan, dan tanda atas rasa simpati terhadap seseorang. Pada masa ini kebiasaan memberi bunga untuk menyampaikan rasa dan ekspresi ini sudah menjadi trend masa kini tanpa mengira sempadan bangsa walaupun pada mulanya ia dipelopori oleh masyarakat barat. Dalam hal yang berkaitan dengan cinta dan kasih sayang bungalah kuncinya. Oleh yang demikian setiap warna bunga memiliki maknanya masing-masing.

Manfaatkan kuasa warna bunga mengikut Feng Shui

Warna bunga menyimbolkan kuasa Yin atau Yang. Posisi tanaman dan padu-padan warna yang selaras di taman, akan mendatangkan keberuntungan dan kedamaian bagi penghuni rumah. Dengan kata lain feng shui adalah seni hidup di dalam harmoni dengan alam, agar memperoleh manfaat dari kekuatan untuk menciptakan kedamaian, dan kesejahteraan.

Kuasa Yang (aktif maskulin/positif) disimbolkan matahari dan warna-warna terang misanya merah, oren, dan kuning. Kuasa Yin (pasif feminin/negatif) disimbolkan bulan dan warna-warna lembut misalnya warna ungu, biru,dan hijau. Taman depan menyimbolkan kuasa Yang. Sementara taman belakang, adalah simbol kuasa Yin.

Jadi bagaimana memilih warna-warna bunga?. Oleh kerana taman depan mewakili kuasa Yang, sebaiknya ditanami bunga warna panas dan cerah misalnya oren, merah, dan kuning. Warna-warna itu dapat menyerap kuasa positif ke dalam rumah.Bunga-bunga seperti ini sememangnya memerlukan panas. Ia sesuai ditanam di depan yang banyak terkena sinar cahaya matahari.

Bagaimana pula warna bunga di di taman belakang? Untuk menciptakan kedamaian di taman belakang sebagai tempat relaksasi, pilihlan bunga warna Yin seperti biru, ungu yang menyejukkan, atau tanaman berdaun perak (silver). Jagalah agar varian warna bunga tetap simpel. Kalau ragam warnanya terlalu banyak, justru akan mengganggu keseimbangan aliran Kuasa..

Makna di sebalik warna-warni bunga

  • Bunga berwarna merah: Ini adalah bunga dengan warna yang paling lazim. Warna merah diartikan sebagai lambang kecantikan sekaligus kegairahan cinta. Merah memang warna yang paling berani dan terkesan kejam, tetapi untuk warna bunga justru kebalikannya, lebih melambangkan cinta yang mendalam.
  • Bunga berwarna putih: Putih melambangkan cinta secara rohani yang suci dan meneduhkan, bukan merupakan cinta badani yang penuh gairah . Di Jepun warna putih melambangkan duka cita. Lahir tradisi yang menjadikan mawar putih sebagai simbol kekuatan cinta yang tidak pernah mati.
  • Bunga berwarna kuning: Di Amerika Syarikat bunga berwarna kuning sering digunakan untuk mengungkapkan keakraban serta kesederhanaan,manakala di Britain warna ini bermakna simbol rasa cemburu.
  • Bunga berwarna pink: Ia merupakan ungkapan dari ekspresi rasa percaya. Pink pekat boleh diertikan sebagai rasa syukur, atau ucapan terima kasih. Sementara pink muda atau pucat boleh diertikan sebagai pernyataan simpati.
  • Bunga berwarna coklat: Warna ini memang mirip warna bebatuan. Apabila kita ingin mengenal seseorang lebih jauh, berikan saja bunga berwarna coklat ini.
  • Bunga berwarna oren: Sebagaimana terang dan hebatnya warna oren, warna ini juga mewakili sebuah pujian ataupun rasa terpesona pada seseorang.
  • Bunga berwarna ungu: Jangan pedulikan ungkapan, 'ungu si warna janda'. Bunga yang berwarna ungu justru mengungkapkan rasa kagum dan keterpikatan kepada seseorang.

No comments:

Post a Comment