Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Sunday, April 11, 2010

ALGA KOLAM

Oleh Rohaniza Idris

Berita Minggu 11 April 2010


KEHADIRAN alga atau tumbuhan halus ini baik untuk ekosistem kolam dan laman. Namun, jika terlalu banyak akan memberi kesan sebaliknya seperti mencacatkan pandangan selain menyebabkan hidupan kolam mati. Ketahui cara mudah tangani alga yang tidak diundang ini.

Parasit air: Alga jejaskan warna, hidupan dalam takungan


RAMAI melabelkan rumpai air atau lumut hijau di kawasan lembap sebagai alga walaupun hakikatnya kedua-duanya bukanlah tumbuhan halus berkenaan. Alga adalah tumbuhan paling ringkas iaitu daripada satu sel atau berbilang sel yang kebanyakannya hidup di dalam air dan sangat penting dalam rangkaian makanan rumpai laut. Ada kira-kira 17,400 pelbagai spesies berbeza alga yang ditemui di muka bumi ini. Namun, jenis yang selalu ditemui di laman kediaman dan taman air adalah alga halus dan alga planktonik.

Alga halus termasuklah alga rambut, alga rumpai hamparan dan alga bertali manakala alga planktonik adalah alga biasa yang ditemui di dalam air yang selalu merubah kolam dan kelihatan seperti sup kacang hijau. Lazimnya, alga halus mudah dihapuskan dengan menggunakan tangan manakala alga planktonik sukar untuk dikawal pertumbuhannya kerana ia menjadi sebahagian besar dalam rantaian makanan untuk kolam.

Ia biasanya akan tumbuh seperti baldu di celah batu atau tepian kolam serta menjadi satu keperluan yang memanfaatkan hidupan ekosistem kolam kerana memberi sumber oksigen, bahan makanan ikan dan menjadi tempat teduhan anak ikan menyorok serta bermain.

Cahaya matahari yang berlebihan boleh menyebabkan pertumbuhan cepat alga kolam. Sebelum tumbuhan akuatik membesar dan berkembang, kolam akan menerima cahaya matahari yang banyak.


Keadaan itu menyebabkan alga hidup kerana tumbuhan halus ini menjalani proses fotosintesis. Biasanya alga kolam mulai tumbuh apabila musim hujan berakhir dan bermulanya musim panas.

Kehadiran alga yang banyak di dalam kolam juga tidak baik untuk hidupan kolam dan masalah paling ketara adalah kekurangan oksigen kerana alga menyerap sumber penting berkenaan. Tumbuhan halus ini juga menyebabkan air tidak selamat diminum, membataskan kegiatan rekreasi, menyebabkan masalah kulit dan penghadaman, kematian ikan dan hidupan kolam. Paling ketara tentunya menimbulkan kekurangan oksigen dalam kolam.

Cara menyelesaikan masalah pertumbuhan berlebihan alga adalah dengan mengamalkan cara semula jadi tanpa menggunakan sebarang racun pemusnah yang tidak baik untuk kesihatan penghuni kediaman.

Antara cara paling mudah adalah mengawal cahaya matahari ke dalam kolam, nutrien dan kadar oksigen di kawasan sekitar kolam. Ini boleh dilakukan dengan mengawal ekosistem sekitar kolam.

Biasanya, tumbuhan akuatik mampu melindungi kolam daripada cahaya matahari berlebihan dan memberi oksigen kepada kolam. Pastikan 60 hingga 70 peratus kolam dilindungi daripada cahaya matahari. Selain itu, binaan seperti air terjun dan pancuran air juga membantu mewujudkan oksigen dan seterusnya mengawal kehadiran alga dalam kolam.

Tip atasi lga kolam:

  • Kawal cahaya matahari ke dalam kolam, nutrien dan kadar oksigen di kawasan sekitarnya.
  • Pastikan 60 hingga 70 peratus kolam dilindungi daripada sinaran matahari.
  • Gunakan pencelup khas bagi mengawal pancaran cahaya matahari ke dalam kolam.
  • Kerap bersihkan kolam dan hadkan jumlah ikan di dalamnya.
  • Pastikan jangan terlebih memberi makanan kepada ikan.
  • Kawal kehadiran oksigen dengan menggunakan sistem pengudaraan kolam atau bina air terjun, pancuran air.

No comments:

Post a Comment