Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Saturday, April 11, 2015

TIP PENYIRAMAN TANAMAN HIASAN TATKALA BERCUTI PANJANG

1.  Untuk tanaman hiasan daripada jenis Cacti dan sakulen, ia boleh hidup berbulan-bulan tanpa perlu disiram. Letakkan tumbuhan anda di bawah teduhan dan lakukan penyiraman sebelum keluar untuk bercuti.

2.  Sediakan miniature greenhouse. Cucuk empat batang kayu pemancang di sekeliling pokok, serkup beg plastik hingga menutupi mulut pasu. Pastikan plastik tidak ersentuh pada pokok. Ikat mulut plastik pada pasu dengan menggunakan getah dan pastikan ia ketat.

3.  Letakkan satu lapisan batu atau pebbles sekurang-kurangnya inci di dalam bekas loyang atau dulang. Isi air di dalam dulang  tersebut sama paras  dengan batu yang telah diletakkan. Susun pasu di dalam dulang tersebut,\.

4.  Basahkan keseluruhan tuala atau kain guni sepenuhnya. Lipat tuala tersebut mengikut saiz keperluan dan susun pasu di atas tuala tersebut.

5.  Untuk tumbuhan yang lebih besar, letakkan beberapa lapisan kertas surat khabar yang telah direndam di atas permukaan tanah. Lebih besar pokok, lebih banyak kertas diperlukan.

6.  Sediakan sistem pengairan pokok automatik. Sediakan balang yang dipenuhi air dan diletakan secara bersebelahan  dengan pasu. Gunakan selembar nulon cord sebagai penyambung dari bekas berisi air ke dalam pasu.  Pastikan nylon cord yang digunakan terbenam ke dalam tanah di dalam pasu sekurang-kurangnya 3 inci.

7.  Sebelum anda keluar bercuti, lakukan penanaman semula tanaman hiasan di dalam pasu. Letakkan lapisan lampin pakai buang di bahagian bawah asu sebelum diletakkan medium. Ia membantu untuk mengekalkan medium di dalam pasu.


No comments:

Post a Comment