Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Thursday, February 28, 2013

PANORAMA INDAH SETIAP MUSIM DI SHIRAKAWA-GO, JAPAN

Terkenal antara perkampu­ngan tradisional luar biasa yang paling dekat dengan alam dan menjadi kebanggaan masyarakatnya. Gambaran hebat itu membuatkan Shirakawa-go yang terletak jauh daripada kesibukan kota dan di kaki gunung Haku-san, Jepun itu sering menerima pelancong saban waktu.

Asalnya perkampu­ngan itu sukar dikunjungi kerana jaraknya terlalu jauh dan dikelilingi kawasan pergunungan. Keindahan semula jadi di Shirakawa-go itu boleh dinikmati sepanjang masa dengan pengalaman sedikit berbeza berbanding tempat lain. Apabila tiba musim bunga, kuntuman bunga pelbagai warna dengan kehijauan daunnya menambahkan landskap semula jadi di perkampu­ngan indah itu.

Suasana bertukar panorama unik dengan daun maple berguguran manakala pohon cypress (hinoki) berkilau keemasan ketika musim luruh beralih ke musim sejuk. Begitu juga pada musim panas dan laluan ke desa itu ditutup salji dengan ketebalan lima meter apabila tibanya musim sejuk.

Situasi itu jugalah yang membuatkan rumah bergaya gassho-zukuri (rumah tradisional) dibina berasaskan kayu. Seni bina antara dua hingga tiga tingkat itu dibangunkan sejak generasi terdahulu dan direka untuk menampung sejumlah besar salji ketika musim sejuk. Bumbung berbentuk segi tiga itu dibina tanpa paku dengan penyediaan ruang loteng yang besar khusus untuk perusahaan ulat sutera ketika musim sejuk. Bagi mengekalkan keaslian dan ketahanan material itu, bumbung diganti setiap 30 tahun sekali.

Binaan kediaman seperti itu turut kelihatan di kebanyakan perkampu­ngan seluruh negara matahari terbit itu dan sememangnya dianggap tapak warisan dunia (UNESCO) pada 1995. Pada masa sama, kediaman gaya gassho-zukuri itu juga dianggap antara warisan paling popular dan ada yang berusia lebih daripada 250 tahun.

Kehidupan masyarakatnya sebagai petani membuatkan persekitaran kediaman dilatari lot tanaman yang diusahakan seperti sawah padi. Ada juga beberapa produk dari Shirakawa-go yang dipasarkan termasuk kertas Jepun yang diperbuat daripada daun mulberi dan perusahaan ulat sutera.

Bukan sekadar berfungsi sebagai tempat tinggal, malah kediaman berkenaan kini menjadi tarikan utama pelancong ke Shirakawa-go. Laluan ke desa itu pula secara tidak langsung lebih mudah apabila lebuh raya turut dibina menghu­bungkan Shirakawa-go dengan kota di sekitarnya. Menarik­nya, di antara pergunungan di desa itu terdapat Sungai Shokawa yang turut menghubung­kan Shirakawa-go de­ngan dunia luar menerusi binaan sebuah jambatan.

Ogimachi Castle antara lokasi popular untuk melihat keindahan Shirakawa-go secara keseluruhannya.

Sumber:  Harian Metro

No comments:

Post a Comment