Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Wednesday, February 6, 2013

PANDUAN MEMBINA LANDSKAP: PILIHLAH POKOK YANG MUDAH DISELENGGARA DAN MURAH

Membina taman yang memenuhi cita rasa memerlukan pelbagai aspek diambil kira termasuk peruntukan bajet. Bagi mengelakkan pembaziran, berikut dikongsikan beberapa panduan membeli tanaman.
 1. Paling utama anda perlu berbincang dengan pereka landskap berkenaan jenis tanaman yang dipersetujui dan bersesuaian dengan reka bentuk, fungsi dan konsep taman.
 2. Pastikan pokok itu tumbuh mengikut arah pertumbuhan semula jadi seperti menegak, mendatar dan memanjat.
 3. Seterusnya pilih anak pokok berdaun segar, sihat dan menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan yang baru supaya ia kekal menarik sebaik dibawa pulang.
 4. Jangan lupa untuk memilih pokok yang muda dan bersaiz kecil kerana ia lebih mudah menyesuaikan diri di kawasan baru.
 5. Selain itu dapatkan juga pokok yang sesuai dengan penerimaan cahaya matahari sama ada sesuai untuk landskap dalam rumah atau luar rumah.
 6. Pada masa sama pokok yang daunnya bergulung atau layu perlu dielakkan bagi mengurangkan risiko taman kurang bermaya.
 7. Tanda-tanda seperti daun berwarna kekuningan atau berlubang menunjukkan tanaman diserang serangga atau perosak. Mudah saja caranya kerana anda hanya perlu teliti dan periksa di bawah daun jika terdapat serangga perosak bersembunyi.
 8. Tanaman yang tengah berbunga lebat juga harus dielakkan kerana ia mungkin hasil penggunaan hormon penggalak di luar pengetahuan pembeli.
 9. Bagi lebih selamat, pilih tanaman ada pucuk daun dan bunga muda yang banyak.
 10. Semestinya tanaman yang penyelenggaraannya mudah dan murah antara pilihan utama dan ia melancarkan proses membina taman menarik.
 11. Jika memilih pokok bunga bermusim, seharusnya anda bersedia untuk menggantikannya apabila pokok itu mati dalam tempoh waktu tertentu.
 12. Apabila memilih tanaman di dalam pasu, pilihlah yang boleh bertahan jika kita lupa untuk menyiramnya.
 13. Dalam apa jua keadaan harga setiap tanaman yang anda pilih itu biarlah berpatutan.
 14. Sebaik membeli tanaman, jangan lupa dapatkan juga tanah campuran (medium) sama ada untuk digunakan dalam pasu atau di atas tanah. Di samping penggalak akar, baja dan racun pengawal perosak.
 15. Bagi menambahkan pengetahuan, anda perlu sentiasa mempelbagaikan bahan rujukan termasuk majalah atau menerusi teknologi maklumat.

No comments:

Post a Comment