Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Saturday, December 17, 2011

TAMAN MUZIUM CANDI PRAMBANAN, YOGYAKARTA

Di sini diperlihatkan sebuah taman yang dipenuhi dengan patung-patung purba sebagai penghias taman. Taman yang dimaksudkan ini ialah Taman Muzium Candi Prambanan, Yogyakarta, Indonesia. Taman yang letaknya di dalam kompleks Candi Prambanan ini lebih kurang 22 kilometer dari Kota Yogyakarta. Taman ini berpagar kukuh yang diperbuat daripada konkrit.

Senibina Jawa pada bangunan di taman ini  dan penataan taman ini, menunjukkan betapa kentalnya budaya Jawa yang diterapkan dalam taman ini. Patung-patung sebagai penghias taman ini sebenarnya patung-patung purba dari Candi  Prambanan. Ada di antara patung-patung ini yang telah patah bahagian anggotanya.  

Pembinaan taman ini nampaknya ringkas sahaja. Banyak menggunakan pokok-pokok renek, namun begitu banyak pula diletakkan patung-patung purba yang dibuat daripada batu pejal di sudut-sudut tertentu. Di bawah patung-patung itu ditulis nama-nama patung tersebut yang berkaitan dengan Hindu. Candi Prambanan adalah candi Hindu yang dibina beribu tahun dahulu sebelum kedatangan Islam di tanah Jawa.

No comments:

Post a Comment