Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Thursday, January 20, 2011

PELAJAR 5 LANDSKAP MENYIAPKAN PROJEK SIMEN FERRO

Awal tahun ini pelajar-pelajar Tingkatan 5 Landskap kena menyiapkan kerja kursus iaitu projek simen ferro (landskap kejur). Projek ini adalah asas pembinaan landskap daripada simen ferro. Setiap pelajar mesti menyiapkan sekurang-kurangnya satu projek. Ia adalah sebahagian daripada pentaksiran. Sehingga setakat ini mereka dah membereskan kerja-kerja melepa mortar pada kerangka.

Simen ferro banyak digunakan dalam pembinaan landskap terutamanya untuk membina aksesori landskap seperti air terjun, jambatan dan perabot landskap. 

Sebenarnya simen ferro adalah struktur binaan lapisan mortar yang nipis. Ia adalah kombinasi bahan besi dan simen. Ia dibuat daripada campuran pasir, simen dan air yang dilepa pada jejaring BRC atau lain-lain. Jejaring BRC ini adalah untuk memperkukuhkan lapisan mortar dan menggarap bentuk yang kita mahukan. 

Proses membina simen ferro:
 1. Membuat lakaran.
 2. Menentukan jenis dan saiz struktur yang hendak dibina.
 3. menentukan anggaran kuantiti bahan binaan.
 4. membentuk rangka struktur.
 5. menyediakan bancuhan mortar.
 6. melepa mortar.
 7. Pengemasan permukaan (mengukir dan melorek).
 8. Mengecat dan mewarna.
 9. Mengilat.  

1 comment:

 1. teringat masa zaman sekolah dulu2... terima kasih atas . post ni.. =)

  ReplyDelete