Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Thursday, May 7, 2015

KESAN PENYIRAMAN BERLEBIHAN KEPADA TANAMAN HIASAN BERPASU


Tanda-tanda tanaman berpasu terlebih siram

1.  Ada kalanya penyiraman terlalu kerap dan berlebihan boleh menyebabkan tanaman hiasan  bermasalah. Ini akan menyebabkan tanah sentiasa basah.
2.  Tanah yang lembab akan menjadikannya sebagai tempat yang sesuai untuk pembiakan kulat dan bakteria yang boleh mengancam tanaman.
3.  Akar lemas hingga menyebabkan batang pokok mudah lembik. Dalam keadaan ini, serangga perosak akan menyerang tanaman tersebut.
4.  Daun dan pucuk mula gugur serentak.
5.  Batang pokok mula lembik akibat daripada adar air yang diserap oleh akar terlalu banyak.
6.  Kudup bunga mula dipenuhi kulat putih terutamanya pada tangkainya.
7.  Bunga melecur merupakan salah satu petanda yang kerap berlaku untuk tumbuhan ang mempunyai kadar resapan air berlebihan.


Langkah-langkah selamatkan tanaman terlebih siram

1.  Letakkan tanaman berpasu ke kawasan yang menerima sinaran matahari secara langsung sekurang-kurangnya lapan jam sehari.
2.  Melakukan penanaman semula boleh membantu untuk menyelamatkan tanaman.
3.  Gantikan keseluruhan medium yang terdapat di dalam pasu dengan medium yang baru dan kering. Tidak perlu melakukan sebarang penyiraman selepas penanaman semula dilakukan sehingga tanda lebihan air yang terdapat pada pokok hilang.

2 comments:

  1. Tajuk lain jawapan lain....πŸ™…πŸ˜¬πŸ˜ΆπŸ˜΄

    ReplyDelete
  2. Tajuk lain jawapan lain....πŸ™…πŸ˜¬πŸ˜ΆπŸ˜΄

    ReplyDelete