Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..........Selamat datang ke blog Mekarharum, Mata Pelajaran Vokasional Landskap dan Nurseri, SMK Telok Kerang, Pontian, Johor..........Indahkan kawasan tempat kediaman kita dengan landskap yang cantik dan menarik

Thursday, June 17, 2010

LANDSKAP SEMULA JADI HUTAN LIPUR SUNGAI SEDIM - THE TREE TOP WALK SUNGAI SEDIM (TTTWSS)

Cuti sekolah ni saya sekeluarga balik kampung di Bagan Serai, Perak. Itu pun setelah membereskan kerja-kerja yang diarahkan. Biasalah, sebagai seorang guru saya perlu mengamalkan ungkapan 'saya yang menurut perintah'.

Kali ini saya mengambil kesempatan pergi melawat pusat pelancongan yang dinamakan TTTWSS - The Tree Top Walk Sungai Sedim. TTTWSS ni letaknya di Kampung Sungai Sedim, Kulim, Kedah. Kawasannya cantik dan bersih. Dari kejauhan lagi dah terdengar deruan aliran air sungai yang deras.

Kawasan ini memang cantik. Allah swt menganugerahkan kepada kita sebagai hambanya dengan anugerah landskap semula jadi yang sebegitu rupa - betul-betul landskap alam semula jadi. Jika kita beria-ia dan bersungguh-sungguh membina landskap dengan perbelanjaan besar, ianya belum tentu dapat menyamai anugerah landskap daripada Allah swt.

Jika kita lebih berani, dipersilakan berjalan-jalan di titian Tree Top Walk. Di sana akan disajikan dengan suatu pemandangan indah kawasan landskap semula jadi: tumbuh-tumbuhan berbagai spesies dan warna, aliran air sungai yang mengalir deras dan jernih, silara tumbuh-tumbuhan berbagai saiz, dan awan kumulus nimbus di atas kepala kita. Apabila didongakkan kepala ke atas kelihatan kepulan awan putih di langit membiru, jika ditundukkan kepala ke bawah akan kelihatan pula aliran sungai dan kanopi tumbuh-tumbuhan. Sungguh mengasyikkan...memang betul-betul landskap yang kita inginkan.


Tree Top Walk

Dari Tree Top Walk ini boleh melihat kanopi tumbuh-tumbuhan di bawah.

Kawasan pejabat pengurusan Tree Top Walk.

Aliran air di bawah jambatan yang cantik.

Sejuk mata memandang.

Deruan air yang kuat membangkitkan semangat dalam diri.

Aliran air deras menghempas ke batu-batu.

Pelan kawasan Tree Top Walk.

Aliran air jernih di bawah pokok rendang.

Papan tanda Tree Top Walk.

No comments:

Post a Comment